Unieke juwelen

Marjolein Van Dorpe (22) heeft het verlaten volkscafé aan de kerk van Welden, bij Oudenaarde, omgebouwd tot goudsmederij. “Veel mensen hebben nog schroom om een juwelierszaak binnen te stappen en te kiezen uit een collectie. Ik wil de drempel verlagen door op maat te werken”, zegt ze.

De Nederenaamse twintiger heeft een opleiding Industriële Productontwikkeling aan Howest achter de rug. Vorig jaar werkte ze zich op De Invasie, een beurs voor jonge ontwerpers in Antwerpen, in de kijker met de ontwikkeling van een bloempot die kan ‘meegroeien’ met de plant.

”Uiteindelijk ben ik blijven zoeken naar een activiteit waarbij ik alles in de hand heb. Dus vanaf het idee, het ontwerp, tot het bewerken en uiteindelijk verkopen”, zegt Van Dorpe.

Maatwerk

“Zo ben ik bij het ambacht van goudsmid uitgekomen. Het is ook een van de oudste ambachten ter wereld. Ik heb een jaar opleiding gevolgd en wil nu mijn eigen atelier en winkeltje openen in Welden”, vertelt Marjolein. Ze heeft het verlaten dorpscafé naast de kerk van Welden ingepalmd om haar droom waar te maken.

Een goudsmederij in een klein dorpje, het lijkt gewaagd. “Ik hoef niet in een drukke stad te zitten. Ik wil er vooral voor iedereen zijn. Je kunt bij mij ringen kopen van vijfduizend euro, maar je bent ook welkom met een veel kleiner budget. Mensen hebben vaak schroom om bij een juwelier binnen te stappen, waar ze dan moeten kiezen uit bestaande collecties. Daar is niets mis mee, maar ik zie het toch een beetje creatiever en toegankelijker. Zelf heb ik ook een collectie, maar ik geloof meer in maatwerk. Een communicantje vindt het toch leuker om zelf te mogen kiezen hoe haar oorringetjes er moeten uitzien. Ik luister, we tekenen samen iets en daar komt dan een ontwerp van. Dat is veel persoonlijker. Mensen die thuis nog oud goud hebben liggen dat ze nooit dragen, omdat ze die ring of ketting niet meer mooi vinden, kunnen het hier laten smelten. Ik maak er dan iets nieuws van”, legt Marjolein uit.

Prijzen

Qua prijzen wijkt ze weinig af van de gewone juwelier. “Ik moet geen duur winkelpand huren of afbetalen en kan met dat voordeel de prijs wat drukken. Maar goud blijft goud en de kwaliteit van het materiaal heeft zijn prijs. Ik denk dat mensen naar mij zullen komen voor die meerwaarde van de ontwerpen. Elk juweel dat ik ontwerp, zal uniek zijn. Ik maak nooit twee keer hetzelfde”, verzekert Marjolein.

De goudsmederij bevindt zich in de Monseigneur Lambrechtstraat 73. Meer info op www.ramoon.be.

Goud kopen? Maak een afspraak met Europese GoudStandaard